Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

24. november 2022 12:24

28-årig idømt forvaring for pateringsdrab i Ilulissat

Qaasuitsoq Kredsret afsagde onsdag eftermiddag dom i en sag mod en 28-årig mand, der var tiltalt for at have dræbt og parteret en 24-årig mand i Ilulissat i september 2021.

Qaasuitsoq Kredsret har onsdag fundet en 28-årig mand skyldig i at have dræbt og efterfølgende parteret en 24-årig mand. Den 28-årige mand blev af kredsretten idømt forvaring på ubestemt tid.

 

Sagen begyndte, da politiet den 2. oktober 2021 modtog en anmeldelse om, at der var blevet fundet et menneskeben på forbrændingen i Ilulissat. Den nærmere undersøgelse af benet viste, at der var tale om et ben fra et menneske.

 

I de følgende dage blev der foretaget undersøgelser på forbrændingen, hvor man blandt andet også fandt et hoved, som ifølge de retsmedicinske undersøgelser var blevet udsat for særdeles grov vold med mindst 67 stik i hoved og nakke. En DNA-undersøgelse viste efterfølgende, at offeret var en 24-årig mand.

 

På baggrund af efterforskningen anholdt politiet den nu dømte 28-årige mand. Han blev i oktober sidste år fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blev sigtet for manddrab og usømmelig behandling af lig. Han har siden siddet tilbageholdt i anstalten.

 

Anklagerfuldmægtig Marutha Thayapharan udtaler:

 

”Sagen er spektakulær, fordi den startede op ved fundet af en ligdel. Politiet havde i første omgang ingen identitet på afdøde, intet gerningssted og ingen gerningsmand. Efterforskerne og retsmedicinerne har derfor været på et stort arbejde for at opklare denne sag. Det arbejde har nu ført til, at der er fældet dom i sagen.”

 

Forvaring på ubestemt tid

 

Retten fandt den tiltalte skyldig i drab og usømmelig behandling af lig. Kredsretten udtalte ved domsafsigelsen, at de ikke er i tvivl om, at tiltalte er skyldig, og at der er tale om et brutalt og barbarisk drab. Den tiltalte er nu idømt forvaring på ubestemt tid, som også var anklagemyndighedens påstand.

 

Anklagerfuldmægtig Marutha Thayapharan er derfor også meget tilfreds med dommens udfald:

 

”Som kredsretten også lagde vægt på, så har vi at gøre med en særdeles brutal drabssag. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at kredsretten vælger at følge vores påstand og idømme den tiltalte forvaring, som er den hårdest mulige foranstaltning. Vi har fået sat et endeligt punktum i sagen, og det er jeg glad for – særligt for de pårørende til den afdøde.”

Kredsretten lagde desuden vægt på mentalerklæringen, hvor det fremgår, at tiltalte vurderes at udgøre en nærliggende fare for andre menneskers liv og helbred. Derfor mente kredsretten, at det var nødvendigt at han blev idømt forvaring.

 

Ud over drabet blev den 28-årige mand også dømt for brugstyveri af motorkøretøj og ét tilfælde af vold. Han blev frifundet for en overtrædelse af færdselsloven og ét voldsforhold. Derudover skal han betale godtgørelse til den afdødes forældre på 150.000 kr. til hver.

 

Begge parter har modtaget dommen, så kredsrettens afgørelse er endelig.

 

8. december 2023

Grønlands Politi

To kvinder anholdt og sigtet for bombetrussel i Nuuk Lufthavn

To kvinder blev fredag ved middagstid anholdt og sigtet for bombetrusler i Nuuk Lufthavn. Truslerne viste sig at være en spøg.

8. december 2023

Grønlands Politi

Landsretten har fundet 39-årigt byrådsmedlem skyldig i hæleri

En fem år gammel sag fik torsdag sin endelige afslutning i Grønlands Landsret. Byrådsmedlemmet Minik Høegh-Dam blev fundet skyldig i hæleri og modtog en betinget dom og konfiskation af knapt 154.000 kr.

1. december 2023

Grønlands Politi

23-årig mand idømt forvaring for to voldtægter

Sermersooq Kredsret fandt fredag den 1. december en 23-årig mand skyldig i at have voldtaget en henholdsvis 11-årig pige og en 61-årig mand. Manden blev idømt forvaring.