Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

12. maj 2023 14:54

Siu-Tsui vinder kriminalitetsforebyggende pris

Torsdag den 11. maj blev den første vinder fundet til en ny pris, som PiSiu (Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd) og Kalaallit Nunaanni Brugseni har sat i værk for at hylde de ildsjæle og initiativer, der forebygger kriminalitet i Grønland.

Siu Tsiu vinder af PiSiu prisen 2023 3000x2000

I Tasiilaq findes der et projekt, som netop har vundet en pris og en check på 20.000 kr. for at spille en afgørende rolle i forhold til at forebygge kriminalitet i Grønland.

 

Initiativet hedder Siu-Tsiu og går ud på at få uuddannede og arbejdsløse unge med i samfundets fællesskab ved at skabe arbejdsplader med og for dem. Gennem konkrete projekter og opgaver opkvalificerer Siu-Tsiu de unge og lærer dem at samarbejde for at kunne løse arbejdsopgaver – på samme måde som de vil opleve det senere i deres arbejdsliv.

 

De lærer fx at sætte huse i stand, plante blomster og dyrke grønsager. I det hele taget lærer de at løse opgaver i fællesskab.

 

Glad og overrasket over pris

 

Det er netop projekter, der ruster børn, unge og voksne til at vælge et liv uden kriminalitet, som PiSiu og Brugseni vil hylde med prisen. Julie Lynge, der er formand for PiSiu, fortæller:

 

”Det er helt uvurderligt, at private borgere, virksomheder og foreninger investerer tid og kræfter i andre mennesker. Selvom deres formål måske ikke er at forebygge kriminalitet, så spiller frivillighed en utrolig stor rolle for det kriminalitetsforebyggende arbejde. Disse ildsjæle fortjener en hyldest, for de er med til at rykke vores samfund i en bedre retning.”

 

I år faldt valget på det østgrønlandske initiativ Siu-Tsiu, og her havde man ikke forventet at vinde en kriminalitetsforebyggende pris, fortæller projektchef Nivikka Witjes:

 

”Det betyder meget at blive anerkendt for det arbejde, Siu-Tsiu laver både i Tasiilaq og sammen med de unge generelt. Vi havde ikke selv tænkt vores arbejde som forebyggende, men det er det jo! Så det er også noget vi kommer til at tale langt mere om i fremtiden.”

Direktør for Siu-Tsiu Hanne Danielsen supplerer:

 

”I Tasiilaq står hele byen sammen om at løfte i flok, så både det lokale erhvervsliv og kommunen har stor del i den ære, det er, at modtage prisen.”

 

Naturligt at støtte op

 

Det er første gang, at PiSiu uddeler en kriminalpræventiv pris i Grønland. Derfor var man også glade for opbakningen fra Brugseni, som valgte at gå med i et samarbejde om prisen.

Susanne Christensen, der er direktør for Kalaallit Nunaanni Brugseni, fortæller:

 

”Det er vigtigt for os at støtte op om lokalsamfundene og bidrage der, hvor vi kan. Vi er drevet af et meget stort ønske om at udvikle Grønland og tage samfundsansvar, så det var helt naturligt for os at bakke op om prisen. Forhåbentlig kan opmærksomheden inspirere andre til at drive nogle projekter, som løfter vores samfund.”

 

Prisen bliver uddelt igen i foråret 2024.

 

Flere nyheder

2. juni 2023

Grønlands Politi

Grønlands Politis nye vagtcentral gavner hele landet

24 timer i døgnet sidder politiet klar i vagtcentralen til tage imod opkald og håndtere både store og små hændelser. I fremtiden sker det fra spritnye lokaler med masser af moderne udstyr.

2. juni 2023

Grønlands Politi

Kredsretten løslader 36-årig drabssigtet mand i Qaqortoq

Kujalleq Kredsret har onsdag besluttet at løslade en 36-årig mand, der tidligere i år meldte sig selv til politiet og tilstod at have begået et drab. Manden er fortsat sigtet i sagen.

19. maj 2023

Grønlands Politi

Politiet fortsætter efterforskningen i Qaqortoq

Fra fredag og foreløbigt en uge frem vil politiet være tilstede i Qaqortoq med hunde. De skal hjælpe til i efterforskningen af en sag, hvor en mand meldte sig selv til politiet og tilstod at have begået et drab.

Forslag

Vi beklager. Dette indhold kan ikke vises.