Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

23. august 2024 14:27

Tidligere drabsmand idømt forvaring i endnu en drabssag

Kujalleq Kredsret har i dag idømt en 35-årig mand fra Qaqortoq forvaring på ubestemt tid for et drab begået i februar 2023.

Fredag morgen faldt der dom ved Kujalleq Kredsret i en sag, hvor en 35-årig mand var tiltalt for at have dræbt en 53-årig mand mellem den 3. og 4. februar 2023. Drabet blev begået i den afdødes hjem i Qaqortoq. Den 35-årige har siden den 9. februar 2023 været tilbageholdt i sagen.

Kujalleq Kredsret fandt den tiltalte skyldig i have dræbt den 53-årige mand ved slag med en stump genstand mod hovedet, og flere slag og spark på hans krop.

Anklager Alexander Stürup, der har ført sagen for kredsretten, er tilfreds med rettens dom og udtaler:

”Der er tale om en sag, hvor ofret blev udsat for så omfattende og grov vold, at han døde af det. Ud fra skadernes omfang og antal tyder det på, at gerningsmanden var i en form for blodrus.”

Sagens alvorlige karakter kommer også til udtryk ved, at den tiltalte blev idømt forvaring, som er kriminallovens strengeste foranstaltning. Retten begrundede blandt andet valget af forvaring med, at den tiltalte også i 2014 blev dømt for manddrab. Anklageren uddyber:

”Når vi her har at gøre med en mand, der er fundet skyldig i at have to menneskers liv på samvittigheden, og som Retslægerådet uden forbehold vurderer udgør en fare for andre menneskers liv, så er forvaring den eneste rigtige sanktion.”

Sagen har været behandlet over fem retsdage, da den var meget omfangsrig. Sagens råmateriale fylder næsten 2.000 sider, og politiet har i løbet af efterforskningen foretaget afhøringer af op imod 60 personer. For kredsretten har der været ført 16 vidner, herunder professionelle vidner der har skullet formidle de kriminaltekniske erklæringer og retsgenetiske analyser. Anklageren forklarer:

”Politiet har i denne sag foretaget et massivt efterforskningsarbejde for at kunne føre beviset for, at det var den 35-årige, der havde begået drabet. Et drab er og bliver den groveste forbrydelse, og derfor bruger politiet altid alle de redskaber, der er tilgængelige i værktøjskassen, indtil sagen er opklaret.”.

Tiltalte ankede dommen til Grønlands Landsret med påstand om frifindelse. Han er fortsat tilbageholdt.
 

5. september 2024

Grønlands Politi

SAR eftersøgning indstillet

Eftersøgningen af en 25 årig mand, der har været savnet i Upernavik siden lørdag den 31. august er indstillet.

4. september 2024

Grønlands Politi

Fortsat tilbageholdelse af Paul Watson

Stifteren af organisationen Captain Paul Watson Foundation, Paul Watson, skal fortsat være tilbageholdt til foreløbigt den 2. oktober 2024.

2. september 2024

Grønlands Politi

SAR eftersøgning indstillet

Eftersøgning af en 37-årig mand der fredag eftermiddag er sejlet fra Narsarsuaq mod Qassiarsuk i en kajak indstilles.