Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

27. april 2023 20:55

21-årig mand får anbringelsesdom for drabet på sin granfætter

Sermersooq Kredsret besluttede torsdag, at en 21-årig mand fra Tasiilaq skal anbringes på et psykiatrisk hospital på ubestemt tid for at have dræbt sin granfætter i april sidste år.

I april sidste år fandt tre unge et lig på badeværelset i et hus i Tasiilaq. De slog alarm til politiet, som hurtigt efter kunne anholde den nu 21-årige mand, der viste sig at være afdødes granfætter. Han erkendte, at det var ham, der var gerningsmanden, og den efterfølgende mentalundersøgelse af manden viste, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket.  

På baggrund af sagen og mentalundersøgelsen anbefalede Retslægerådet, at manden fik en anbringelsesdom på ubestemt tid, hvis han blev fundet skyldig. Derfor nedlagde anklagemyndigheden påstand om netop dét, da sagen onsdag skulle for Sermersooq Kredsret i Nuuk. 

Under sin afhøring i retten erkendte den 21-årige mand sig skyldig, og anklagemyndigheden fravalgte derfor at føre vidner i sagen. Anklager Gutti Harryson forklarer:  

”Selvom tiltalte erkendte sig skyldig, så skulle hans forklaring stadig underbygges af beviserne i sagen. Politiet i Tasiilaq har sammen med efterforskere fra Nuuk og kriminalteknikere fra Danmark lavet et grundigt efterforskningsarbejde for at sikre disse beviser, og de har skabt et klart billede af hændelsesforløbet, som i sidste ende viste sig at stemme overens med den dømtes forklaring.”

 

Anbringelse på ubestemt tid


Torsdag afsagde kredsretten så dom. Den 21-årige mand blev fundet skyldig i drabet og for efterfølgende at have behandlet den afdødes lig usømmeligt. Dommen blev anbringelse på psykiatrisk hospital på ubestemt tid, og retten fulgte dermed Retslægerådets anbefalinger. Det betyder, at manden skal modtage behandling på en psykiatrisk afdeling, indtil retten vurderer, at han ikke længere er til fare for sine omgivelser. 

Anklager Gutti Harryson mener, at en så indgribende dom er nødvendig for borgernes tryghed: 

”Jeg er meget tilfreds med, at den tiltalte har fået den anbringelsesdom uden længstetid, som vi påstod i retten. Det er en meget indgribende dom, hvilket også er nødvendigt, da vi har at gøre med en mand, der er meget syg, og som derfor kan være meget farlig.”

”Nu er der sat et endeligt punktum i sagen, som forhåbentlig kan give den afdødes pårørende ro til at bearbejde det hele. Samtidig kan vi som samfund føle os trygge ved, at den 21-årige mand nu får den behandling, han har brug for, så vi undgår, at noget lignende kan ske igen,” siger anklager Gutti Harryson.

Både tiltalte og anklagemyndigheden modtog dommen på stedet.
 

Flere nyheder

2. juni 2023

Grønlands Politi

Grønlands Politis nye vagtcentral gavner hele landet

24 timer i døgnet sidder politiet klar i vagtcentralen til tage imod opkald og håndtere både store og små hændelser. I fremtiden sker det fra spritnye lokaler med masser af moderne udstyr.

2. juni 2023

Grønlands Politi

Kredsretten løslader 36-årig drabssigtet mand i Qaqortoq

Kujalleq Kredsret har onsdag besluttet at løslade en 36-årig mand, der tidligere i år meldte sig selv til politiet og tilstod at have begået et drab. Manden er fortsat sigtet i sagen.

19. maj 2023

Grønlands Politi

Politiet fortsætter efterforskningen i Qaqortoq

Fra fredag og foreløbigt en uge frem vil politiet være tilstede i Qaqortoq med hunde. De skal hjælpe til i efterforskningen af en sag, hvor en mand meldte sig selv til politiet og tilstod at have begået et drab.

Forslag

Vi beklager. Dette indhold kan ikke vises.