Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

18. januar 2023 20:09

33-årig mand fra Qaanaaq idømt forvaring på ubestemt tid

Qaasuitsup Kredsret kendte tirsdag den 17. januar 2023 en 33-årig mand skyldig i ildspåsættelse, vold og trusler. Manden blev idømt forvaring på ubestemt tid.

På årets første dag i 2022 udsatte en 33-årig mand sin far for grov vold i farens hus i Qaanaaq. Efterfølgende satte manden ild til huset, hvor faren og en kvindelig bekendt efter anklagemyndighedens opfattelse befandt sig. Ved politiets ankomst havde faren og kvinden søgt tilflugt hos en nabo.

 

Den 33-årige mand blev anholdt på stedet og senere tiltalt for grov vold, ildspåsættelse, for at have bragt faren og kvindens liv i fare og for at true politiet under anholdelsen. Derudover blev han tiltalt for syv andre tilfælde af vold, trusler og tyveri, som han havde begået i året op til anholdelsen.

 

Under retssagen erkendte den 33-årige mand at have udsat faren for vold og for at have sat ild til huset. Han nægtede dog at have bragt nogens liv i fare, da personerne efter hans opfattelse var ude af huset.

 

Den 17. januar 2023 faldt der så dom i sagen i Qaasuitsup Kredsret. Den 33-årige mand blev fundet skyldig i ildspåsættelse, to voldsforhold, flere trusler og tyveri. Manden blev dog frikendt for ét trusselsforhold og for at have bragt andres liv i fare ved ildspåsættelsen.

 

Kredsretten idømte den 33-årige mand forvaring og lagde særlig vægt på, at han flere gange var dømt for vold og trusler. Senest i 2019 hvor han blev idømt anstaltsanbringelse for grov vold.

 

Anket til landsretten

 

Anklagerfuldmægtig Cecilie Stürup Sørensen er overordnet tilfreds med dommens udfald. Hun udtaler:

 

”Mandens adfærd går gang på gang ud over hans omgivelser, og her kunne det nemt være endt i det værst tænkelige scenarie, hvis de to personer var brændt inde i huset. Hans handlinger er kun eskaleret med tiden, og derfor er jeg også meget tilfreds med, at retten nu har dømt ham for forvaring på ubestemt tid.”

 

Anklagemyndigheden argumenterede for, at den tiltalte skulle dømmes for at have bragt faren og den kvindelige bekendts liv i fare, hvilket kredsretten dog ikke fandt bevist. Anklagemyndigheden har derfor anket den del af skyldsspørgsmålet til Grønlands Landsret, fortæller Cecilie Stürup Sørensen:

 

”Det er vores opfattelse, at der foruden den 33-årige mand befandt sig to andre personer i huset, da han satte ild til det. Derfor mener vi også, at tiltalte skal dømmes for at have udsat dem for fare, og derfor anker vi denne del af skyldsspørgsmålet til landsretten”.

 

Forsvaret ankede dommen til frifindelse.

 

Flere nyheder

5. januar 2023

Grønlands Politi

Politiet fik 1100 anmeldelser omkring jul og nytår

I ti dage omkring jul og nytår registrerede Grønlands Politi mere end tusind anmeldelser fra hele landet. Det er en anelse lavere end sidste år, men dog fortsat mange i forhold til andre travle perioder.

23. december 2022

Grønlands Politi

Politibetjente klæder børn og unge på til nytår

Grønlands Politi har fem gode råd til alle, der snart skal ud og tænde raketter, heksehyl og andet fyrværkeri.

19. december 2022

Grønlands Politi

Efterforskning af skolebrand i Nuuk er færdig

Grønlands Politi har afsluttet efterforskningen af branden på skolen Kangillinnguit Atuarfiat i Nuuk.

Forslag