Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

31. oktober 2022 20:02

53-årig mand dør af at smugle hash i maven

Endnu en smugler er død med narkotikapakninger i maven, og dermed har tre smuglere mistet livet i 2022. Politiet er bekymrede over tendensen.

En 53-årig mand er den 20. oktober 2022 afgået ved døden i Qaqortoq. En obduktionen af manden har nu vist, at manden havde slugt pakninger med hash, og at dødsårsagen skyldtes, at pakningerne havde hobet sig op i tarmen og skabt en betændelsestilstand, som manden døde af.

 

Dødsfaldet er dermed det tredje siden juni, hvilket er både tragisk og bekymrende, siger politikommissær Malik Sandgreen, der er efterforskningsleder i Grønlands Politi:

 

”Det er enormt trist, at endnu en person har mistet livet ved at smugle narkotika. Alene i år er det den tredje person, der dør på den baggrund, og det viser desværre en bekymrende tendens, hvor flere er villige til at sætte livet på spil,” siger Malik Sandgreen.

 

Han understreger samtidig, at politiet forsætter den store indsats sammen med tolderne for at stoppe indsmuglingen, og at man også vil blive ved med at advare om risikoen ved at gøre det.

 

Sætter sig fast i tarme og mave

Landslæge Henrik L. Hansen har tidligere forklaret, hvorfor det kan være livsfarligt at smugle narkotika i maven – og han gentager gerne forklaringen:

 

”Uanset hvad der er i pakningerne, så er det altid forbundet med en stor risiko for, at de sætter sig fast i maven eller tarmsystemet. Gør de det, så kan det hurtigt blive særdeles livstruende, da man fx kan udvikle tarmslyng eller andre alvorlige tilstande,” siger Henrik L. Hansen.

 

Han forklarer desuden, at der særligt med kokain og lignende narkotika også nemt er risiko for, at man får en overdosis, hvis der går hul på pakningen.

 

I dette tilfælde var der dog tale om en ophobning i tarmene, der udviklede sig til en livstruende betændelsestilstand, som endte med at blive fatal.

 

I alt er 45 personer blevet taget i at smugle narkotika indvortes i 2022. I 2021 var tallet 14. Det er dermed en stigning på mere end 220 %.

 

8. december 2023

Grønlands Politi

Landsretten har fundet 39-årigt byrådsmedlem skyldig i hæleri

En fem år gammel sag fik torsdag sin endelige afslutning i Grønlands Landsret. Byrådsmedlemmet Minik Høegh-Dam blev fundet skyldig i hæleri og modtog en betinget dom og konfiskation af knapt 154.000 kr.

1. december 2023

Grønlands Politi

23-årig mand idømt forvaring for to voldtægter

Sermersooq Kredsret fandt fredag den 1. december en 23-årig mand skyldig i at have voldtaget en henholdsvis 11-årig pige og en 61-årig mand. Manden blev idømt forvaring.

1. december 2023

Grønlands Politi

27-årig får straksdom på halvandet års anstaltanbringelse for narkosmugling

En 27-årig kvinde skal halvandet år i anstalten, efter at hun torsdag den 30. november blev afsløret i at smugle narkotika indvortes fra Danmark til Grønland.