Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

2. november 2022 21:16

62-årig mand anholdt for voldtægt på en institution i Qaqortoq

Et DNA-match har resulteret i, at Grønlands Politi tirsdag aften kunne anholde en 62-årig mand for voldtægt begået mod en kvinde med multiple funktionsnedsættelser, som bor på en institution i Qaqortoq.

Grønlands Politi har tirsdag anholdt og sigtet en 62-årig mand for voldtægt begået mod en dengang 22-årig multihandicappet kvinde, som bor på institutionen Ivaaraq i Qaqortoq.

 

Personalet opdagede, at kvinden var gravid, da hun i starten af september fødte et barn. Da kvinden ikke har noget talesprog og ikke selv kan gå, antages det, at hun ikke har kunne give sit samtykke til samleje. Politiet efterforsker derfor sagen som voldtægt.

 

Et DNA-match mellem den anholdte og barnet er det afgørende bevis, der nu har ført til anholdelse af manden, forklarer politikommissær Julie Senderovitz Bendtsen, der er efterforskningsleder i overgrebssektionen i Grønlands Politi:

 

”Vi tog meget hurtigt i efterforskningen DNA-prøver af flere mulige mistænkte i sagen. Vi arbejdede ud fra, at samtlige mænd, som havde haft kontakt med kvinden, kunne være mistænkte. Vi er klar over, at det har været en ubehagelig situation for dem, vi har afhørt og sikret prøver fra, men det var vi nødsaget til, da kvinden ikke har noget talesprog, og derfor ikke var i stand til selv at afgive forklaring til politiet,” siger Julie Senderovitz Bendtsen og fortsætter:

 

”Da vi havde indsamlet alle DNA-prøverne, blev de sendt til analyse på Retskemisk Institut i Danmark. Alle DNA-prøverne skulle sammenlignes med både barnets og moderens DNA, før vi kunne få et endeligt svar. Vi har nu fået svar på prøverne, som viste et match med den nu anholdte og udelukkede de øvrige.”

 

Onsdag blev den anholdte fremstillet i grundlovsforhør. Retsmødet foregik underlukkede døre, og der er nedlagt navneforbud i sagen. Manden blev af retten tilbageholdt frem til og med den 24. november 2022.

 

Politiet har allerede afhørt en række relevante personer i sagen og fortsætter nu efterforskningen. Når sagen er færdigefterforsket overdrages den til anklagemyndigheden.

 

22. september 2023

Grønlands Politi

Ansat i døgninstitution idømt anstaltsanbringelse for voldtægt af multihandicappet kvinde

En 62-årig mand blev torsdag idømt to år og ni måneders anstaltanbringelse for at have voldtaget en multihandicappet kvinde på en døgninstitution i Qaqortoq.

15. september 2023

Grønlands Politi

60-årig mand får 4 år og 6 måneders anstaltanbringelse for forsøg på manddrab på sin bror

Onsdag den 13. september fandt Kujalleq Kredsret en 60-årig mand skyldig i forsøg på manddrab, vold og trusler. Manden blev idømt ubetinget anstaltsanbringelse i fire år og seks måneder.

24. august 2023

Grønlands Politi

32-årig mand idømt fem års anstaltsanbringelse for forsøg på manddrab og hæleri

Grønlands Landsret fandt onsdag en 32-årig mand skyldig i forsøg på manddrab og hæleri for mindst 500.000 kr. Manden blev idømt fem års ubetinget anstaltsanbringelse og konfiskation af 500.000 kr.