Spring til hovedindhold

Forslag

Grønlands Politi

Nyhed

22. december 2023 16:27

62-årig mand dømt for spiritussejlads i principiel afgørelse i landsretten

Grønlands Landsret fandt onsdag den 20. december en 62-årig mand skyldig i en sag om spiritussejlads. Dommen er principiel, da den sidestiller spiritussejlads med spirituskørsel.

Må man sejle alkoholpåvirket, så længe man sejler forsvarligt, eller må man højest have 0,5 promille i blodet ligesom ved spirituskørsel? Det var det, Grønlands Landsret skulle tage stilling til i en sag, der blev behandlet onsdag den 20. december 2023.

 

Sagen begyndte under Kapisillit Festival i 2020, hvor en dengang 59-årig mand blev stoppet af politiet, da han sejlede fra land i en gummibåd med en lille påhængsmotor for at komme ud til en større båd, der lå for svaj i Kapisillit-bugten. Politiet mistænkte den 59-årige mand for spiritussejlads, og han blev derfor sigtet og fik taget en blodprøve, der viste en promille på 1,77.

 

Tidligere har reglerne om spiritussejlads for fritidssejlere været sådan, at man skulle være i stand til at sejle sin båd forsvarligt, men at der ikke var en egentlig promillegrænse. Det blev lavet om den 1. oktober 2013, hvor en bestemmelse fastsatte samme promillegrænse som ved spirituskørsel – altså 0,5.

 

Sermersooq Kredsret fandt den 29. marts 2023 den tiltalte skyldig i spiritussejlads efter den tidligere bestemmelse og idømte ham en bøde. Den tiltalte ville dog frifindes og ankede til landsretten.

 

Bestemmelsen har dog så vidt vides ikke tidligere været prøvet ved Grønlands Landsret.

 

Landsretten dømmer efter ny bestemmelse

 

I december 2023 skulle Grønlands Landsret så tage stilling til sagen, hvor anklagemyndigheden fortsat gik efter at få dømt manden efter den nye bestemmelse. Landsretten valgte onsdag den 20. december at dømme efter den nye bestemmelse, og da mandens promille var over den tilladte grænse på 0,5 promille, blev han fundet skyldig og idømt en bøde på 9.000 kr.

 

Anklagerfuldmægtig Freja Linddahl Andersen, der førte sagen i landsretten på vegne af Grønlands Politi, udtaler:

 

”Selvom der er tale om en mindre gummibåd med en lille påhængsmotor, så udsætter man både sig selv og andre for fare, uanset om man sejler eller kører imens man er påvirket af spiritus. Derfor er jeg meget tilfreds med, at landsretten er enig med anklagemyndigheden i, at der må gælde de samme regler, uanset om du kører eller sejler i påvirket tilstand,” udtaler Freja Linddahl Andersen og fortsætter:

 

”Da sagen er principiel, forventer vi også, at det fremover vil være lettere for politiet at løfte bevisbyrden, da det er nemmere at bevise en alkoholpromille, end om sejladsen er forsvarlig, hvis det ikke er sket i forbindelse med en ulykke.”

 

Da der var tale om en landsretssag, er dommen endelig.

 

3. juni 2024

Grønlands Politi

36årig kvinde fra Nuuk afgået ved døden efter knivstik

En 36-årig kvinde fra Nuuk afgik fredag aften ved døden, efter at være blevet udsat for knivstik.

31. maj 2024

Grønlands Politi

Grønlands Politi åbner ny politistation i Ilulissat

Torsdag den 30. maj blev Grønlands nyeste Politistation indviet i Ilulissat, én måned efter at politistationen blev taget i brug.

28. maj 2024

Grønlands Politi

Indsmugling af kokain den ene dag og 4,5 års anstaltsanbringelse dagen efter

En 51-årig kvinde på vej fra Danmark til Grønland blev lørdag stoppet i lufthavnen i Kangerlussuaq med ca. 200 gram kokain på sig. Allerede søndag blev hun dømt ved Sermersooq Kredsret.